2022–2023 JAMB Government Exam Questions and Answers (CBT)

2022–2023 JAMB Government Exam Questions and Answers (CBT)

registration number

You can find everything you need to know about the current JAMB Government questions and answers here, including JAMB Past Questions and Answers on Government, JAMB 2022 Government Questions and Answers, government questions and answers in pdf, and JAMB Government Answers.How to Check JAMB Results for 2022 Using Just a Registration Number.

Jamb Government Questions and Answers is happy to have you. A excellent method to perform well on such an exam is to know what to do in terms of preparation.The Joint Admission and Matriculation Board (JAMB) is a testing organization that is distinctive in how it evaluates applicants. It is beneficial to be aware of the themes and patterns on which the Jamb’s questions are repeated each year.jamb-government-questions-and-answers/

Everything in life has a trick, and Jamb Government questions are no different.

As you study for your Jamb exam, be sure to use the Jamb Government syllabus as your study guide.

After that, let’s go on to the questions and answers from the past Jamb Government papers . Utilize these to get ready for the JAMB mock and exam.

Government answers to JAMB 2022 Exam Questions and Answers Loading…

Note: The questions below are for practice.

  1. One of the following is a way by which citizenship can be acquired

a) Nationalism

b)Indigenization

c)naturalization

d)Communalism

ANSWER: A (Nationalization)

  1. Power is derived from ——- In the unitary system of government.

a) a rigid constitution

b) the judiciary

c)the executive head of state

d)one source of authority

ANSWER: D (one source of authority)

3.The power given to the central government in a federation is primarily contained in the

a) Central legislative list

b) exclusive legislative list

c) residual legislative list

d)concurrent legislative list

ANSWER: B (Exclusive legislative list)

4. A constitution is termed “rigid” if it

a) can only be interpreted by the military

b) is written by difficult authors

c) cannot be amended by the executive

d) has cumbersome provision for its amendment

ANSWER: D (has cumbersome provision for its amendment)

5. Which of the following political parties in Nigeria formed the opposition in the House of Representatives during the First Republic

a) NCNC and AG

b) NCNC and UMBC

c) NPC and AG

d) AG and UMBC

ANSWER: D (AG and UMBC)

6.Red-tapism in the civil service refers to

a)the use of red tapes in document

b) slowness of action

c) the cooperation between civil servants and politicians

d) the politicization of the civil service

ANSWER: B (slowness of action)

7. One of the following is a function of political parties

a) make laws

b) declare a state of emergency

c) interpret the constitution

d) aggregate interest

ANSWER: D (aggregate interest)

8. Africa became the centre-piece of Nigeria’s foreign policy under the regime of

a) Tafawa Balewa

b) Yakubu Gowon

c) Murtala Muhammed

d) Shehu Shagari

ANSWER: C (Murtala Muhammed)

9. One of the following isn’t an OPEC member state?

a) Nigeria

b) Indonesia

c) Venezuela

d) Ghana

ANSWER: D (Ghana)

10. One of the following is permanent in international politics?

a) Bilateral relationship

b) Economic Aid

c) Friendship

d) Permanent interest

ANSWER: A (Bilateral relationship)

11. Government differ from other political organizations because

a) It has legitimate power over citizens

b) its officials have fixed term of office

c) it can punish those who violate its rules

d) it is made up of elected officials

ANSWER: A (It has legitimate power over citizens)

12. The official report of proceedings in parliament is referred to as the

a) Hansard

b) Diary of events

c) Gazette

d) summary of proceedings

ANSWER: A (Hansard)

13. During the second republic in Nigeria, the branch of the legislature with the role of ratifying presidential nominees for appointments was the

a) Senate

b) council of state

c) House of Representatives

d) public service commissions

ANSWER: A (Senate)

14. The simple plurality electoral system is often criticized because

a) The ruling party may lose the election

b) the winner may not poll an absolute majority

c) it works against all opposition parties

d) it is easy to rig

ANSWER: D (it is easy to rig)

15. In the Igbo political system, authority was shared among

a) men and women with Ozo title

b) all age groups and warrant chiefs

c) elders of the community and Ofo title holders

d) indigenous culture of people

ANSWER: D (title holder and age group)

16. One of the legacies of pre-colonial Nigeria destroyed by the British was the

a) peace and harmony in the land

b) nation’s farmland

c) education of the local people

d) indigenous culture of the people

ANSWER: D (indigenous culture of the people)

17. The constitution established the —– in 1979

a) Federal Civil Defence Corps.

b) National Human Right Commission

c) Federal Road Safety Commission

d) National population

ANSWER: D (National population)

18. The Aurthur Richards constitution was designed to last for

a) Six years

b) twelve years

c) five years

d) nine years

ANSWER: D (nine years)

19. One of the reasons known for the overthrow of the Gowon Regime was its failure to

a) promote some officers of the armed forces

b) honour the promise to hand over power

c) create new state

d) try politicians indention

ANSWER: B (honour the promise to hand over power)

20. The most crucial challenge facing the fourth republic is

a) The need to develop Nigeria

b) how to develop Nigeria’s social institution

c) how to deal with the military

d) the successful conduct of the 2003 election

ANSWER: B (how to develop Nigeria’s social institution)

21. The day to day operation of public cooperation is the direct responsibility of the

a) management

b) union workers

c) supervising ministry

d) board of directors

ANSWER: D (board of directors)

22. A typical form of delegated legislation is

a) Act of parliament

b) Decree

c) Bye-law

d) gazette

ANSWER: C (bye-law)

23. Nigeria observed the principle of collective responsibility between

a) 1993 ad 1999

b) 1985 and 1993

c) 1997 and 1983

d) 1960 and 1966

ANSWER: D (1960 and 1966)

24. Dr. Nnamdi Azikiwe was —— under the independence constitution of Nigeria,

a) Head of state

b) Governor general

c) Prime minister

d) Lieutenant governor

ANSWER: B (governor general)

25. The two leaders that played the most prominent obligations in the existence of ECOWAS were

a) Acheampong and Jawara

b) Gowon and Eyadema

c) Kerekou and Tubman

d) Kounche and Senghor

ANSWER: B (Gowon and Eyadema)

26. Nigeria’s support for the South-South Cooperation is based on her desire to

a) promote economic understanding in the Third World

b) counter the political and military domination by major powers

c) assert her leadership role in Africa

d) promote her non-aligned policy

27. Nigeria’s relation with black political communities outside Africa is built on

a) economic considerations

b) shared political aspirations

c) perceived cultural affinities

d) expectations of political support from them

28. The one-time president of the United Nations General Assembly was

a) Maitama Sule

b) Joseph Garba

c) Ibrahim Gambari

d) Arthur Mbanefo

29. The leaders who prioritized the transformation of the Organization of African Unity into the African Union are from

a) South Africa, Libya and Zambia

b) Nigeria, Libya and South Africa

c) Nigeria Liberia and Kenya

d) Algeria, Libya and Morocco

30. The countries in which Nigeria participated in the ECOMOG peace-keeping operations were

a) Liberia and Guinea

b) Sierra Leone and Coted’Ivoire

c) Senegal and Coted’Ivoire

d) Liberia and Sierra Leone

31. Nigeria’s withdrawal from the Edinburgh Commonwealth Games in July 1986 was in protest against British

a) support for UNITA rebels in Angola

b) supply of arms to Rhodesia

c) failure to impose sanctions on South Africa

d) negative utterances on Nigeria

32. The crucial demand of the Third World countries on the United Nations in recent times is the

a) expansion of the permanent membership of the security Council

b) post of the Secretary-General of the organization

c) withdrawal of the veto power from the security council

d) enforcement of resolutions on the super powers

33. The Nigerian Youth Movement collapsed due to

a) its failure to win election

b) shortage of funds to run its affairs

c) the harassment of its leadership by the government.

d) the breakup of its leadership.

34. The first restructuring of the Nigerian Federation happened with the

a) creation of mid-west Region in 1963

b) abolition of federalism in 1966

c) military counter-coup in 1966

d) creation of states in 1967

35. The land use decree of 1978 vested the ownership of land in Nigeria in the

a) local chiefs

b) local governments

c) state governments

d) federal governments

36. A special election organised to decide on a political issue is known as

a) plebiscite

b) by-election

c) general election

d) primary election

37. In a federal system

a) the centre is weak

b) plurality is abnormal

c) there is nothing like autonomous units

d) there is unity in diversity

38. How many nations do we have in Africa?

a) Fifteen

b) fifty- three

c) fifty

d) fifty-five

39. The oldest written constitution is

a) American constitution

b) British constitution

c) German constitution

d) Roman constitution

40. In which of the following nations is government power most fused?

a) Nigeria

b) United states of America

c) France

d) Canada

The questions and answers listed above are for the Jamb exam. Most of the questions listed above were asked previously in the Jamb Government paper.