JAMB Biology Exam 2022/2023 Questions and Answers (CBT)

JAMB Biology Exam 2022/2023 Questions and Answers (CBT)

biology

The JAMB Biology questions and answers page is here. It’s crucial to learn the shortcuts and strategies that can help you perform well on the 2022 Jamb Biology exam.
Understanding the patterns and the essential themes in biology can help you perform well on the Joint Admission and Matriculation Board (JAMB) exam. ChatGPT – Everything you need to know about the new AI Chatbot
How to Get a High Score on the Jamb Biology Questions
Intensive Study: Without a doubt, diligent study will help you perform well on any test. Here are some study guides that can help you.
Remove Exam and Fear Fever: One of the elements that causes pupils to perform poorly on the Jamb exams is fear. Have faith in your abilities that you can complete it and outperform every other applicant. Do your absolute best; leave the rest to God.
Examine the JAMB Biology Syllabus.
Now that enough has been stated, let’s get to the meat of the matter: the Jamb questions and answers.
JAMB Biology Practice Test Questions and Answers for Today
Note: The following questions and answers are for practice only. Use them to get ready for the JAMB mock exam and exam. https://jambcbt.awajis.com/biology/
1. In the angiosperm, the sieve tube members are living non-nucleated, but they are usually accompanied by
A. Cork cambium
B. Phloem rays
C. Vascular cambium
D. Companion cells
ANSWER: D (companion cells)
2. Abscisic acid is a chemical that gets plants ready for
A. ripening fruits
B. emergence of seedling
C. for leaf fall
D. reproduction
ANSWER: C (leaf fall)
3. In any population, any specific allele will mutate at one time or another, usually to a non-functional or harmful form. The proportion of gametes carrying new mutant alleles of a given locus is known as
A. the mutation rate
B. the selection coefficient
C. the relative fitness
D. the lethal genotype
ANSWER: D (lethal genotype)
4. In Mosses, the saprophyte generation is highly prominent producing spores in a cone like
A. gametophyte
B. strobilus
C. antheridium
D. archegonium
ANSWER: B (strobilus)
5. When osmotic acid is boiled with a solution of food substances, it gave a colour black precipitate showing the presence of
A. Fats and oil
B. proteins
C. amino acids
D. starch
ANSWER: A (fat and oil)
6. Plants adapted to life in salty march are known as
A. hydrophytes
B. xerophytes
C. halophytes
D. epiphytes
ANSWER: C (halophytes)
7. A circulatory system that does not permit mixing of oxygenated blood in the mammalian heart is known as
A. open
B. haemocoelic
C. single
D. closed
ANSWER: D (closed)
8 In a pyramid of numbers, it is common to have with the smallest of individual
A. secondary consumers
B. tertiary consumers
C. primary consumers
D. primary producers
ANSWER: B (tertiary consumers)
9. Which of these animal groups have an acoelomate member
A. Mollusca
B. Coelenterata
C. Arthropoda
D. reptilian
ANSWER: B (Coelenterata)
10. A flower that contain both stamen and pistil is known to be
A. perfect
B. imperfect
C. pistillate
D. staminate.
ANSWER: A (perfect flower)
11. Sting cells are normally found in
A. flatworm
B. Hydra
C. Snails
D. Paramecium
ANSWER: B (hydra)
12. The annulus of fern sporangium aids in
A. spore dispersal
B. conduction of mineral salt
C. trapping of light energy
D. water retention
ANSWER: A (spore dispersal)
13. Land snail has a respiratory organ that is ——
A. Radula
B. mantle
C. tentacle
D. foot
ANSWER: B (mantle)
14. The gill rakers of fishes take part in
A. feeding
B. respiration
C. swimming
D. diffusion
ANSWER: A (feeding)
15. The element common to protein, carbohydrate, and lipid is
A. hydrogen
B. sulphur
C. Nitrogen
D. phosphorous
ANSWER: A (hydrogen)
16. One of the following is a plant excretory product?
A. Oil
B. cytokinin
C. resin
D. amino acid
ANSWER: C (resin)
17. Epigeal germination can be found in
A. sorghum
B. maize
C. millet
D. groundnut
ANSWER: D (groundnut)
18. One of the following characters is NOT sex-linked
A. River blindness
B. Baldness
C. Haemophilia
D. Colour blindness
ANSWER: A (river blindness)
19. One of the following diseases can be avoided by inoculation?
A. Syphilis
B. malaria fever
C. tuberculosis
D. acquired immune deficiency syndrome
ANSWER: C (tuberculosis)
20. Nitrogen-fixing micro-organism in leguminous plants live symbiotically in the
A. root nodules
B. tap roots
C. branch roots
D. root hairs
ANSWER: A (root nodules)
21. Frogs and toads are classified together in the vertebrate class as?
A. Aves
B. Reptiles
C. Amphibians
D. mammalian
ANSWER: C (Amphibians)
22. Blood clotting is aided by
A. Na+
B. K+
C. Ca2+
D. Mg2+
ANSWER: C (Ca2+ )
23. On storage, the sweetness of corn is lost. This is because
A. polysaccharide is reconverted into soluble sugar
B. concentration of sugar increases due to storage
C. conversion of sugar to polysaccharide
D. enzymes responsible for the conversion are destroyed
ANSWER: A (polysaccharide is reconverted into soluble sugar)
24. One of these arthropods is a carrier of viruses and other micro-organisms
A. termite
B. Ant
C. Bee
D. flea
ANSWER: D (flea)
25. The enzyme with the role of curdling of milk in infants is known as
A. pepsin
B. renin
C. trypsin
D. urease
ANSWER: B (renin)
26. In mammals, the role of sebaceous gland is to
A. produce sweat
B. produce an oily substance
C. secrete water
D. secrete sodium
ANSWER: B (produce an oily substance)
27. Movement and positions of the head in man are detected by the
A. Cochlea
B. Malleus
C. Utriculus
D. semicircular canals
ANSWER: D (semi-circular canals)
28. The maize grain is fruit and not a seed because it
A. has a large endosperm
B. is formed from an ovary
C. is a monocotyledon
D. has no plumule and radicals
ANSWER: B (is formed from an ovary)
29. The behavior by which an organism is recognized is termed its
A. phenotype
B. genotype
C. anatomy
D morphology
ANSWER: A (phenotype)
30. In mammals, stimulus is transferred from the receptor to the central nervous system through the
A. moto neurons
B. effector muscle
C. dendrites
D. sensory neurons
ANSWER: D (sensory neurons)
31. Germinations which end in cotyledons being brought above ground is called?
A. hypocotyls
B. epicotyls
C. epigeal
D. hypogeal
ANSWER: C (epigeal)
32. One of the food chains are the correct sequences?
A. weeds, tadpoles, beetle, man
B. weeds, tadpoles, fish, beetle, man
C. tadpoles, beetles, weeds, man, fish
D. man, fish, beetles, weeds
ANSWER: B ( weeds, tadpoles, fish, beetle, man)
33. Which of the following are the respective primary and secondary host of bilharzia?
A. fish and man
B. man and dog
C. snail and man
D. man and snail
ANSWER: D (man and snail)
34. The origin of mineral particles in the seed is
A. humus
B. water
C. micro-organism
D. organic matter
ANSWER: D (organic matter)
35. The initial volume of water in bag of dry soil was 50ml and the amount that drained through was 35ml, the percentage water content of the fully soak soil is therefore
A. 46.7
B. 25.0
C. 20.0
D. 30.0
ANSWER: D ( 30%)
36. From the following list of types of mutation, spot out the one that is not hereditary
A. genetic mutation
B. somatic mutation
C. germinal mutation
D. gametic mutation
ANSWER: B (somatic mutation)
37. In a cell, digestive enzymes mostly occur in
A. ribosomes
B. lysosomes
C. mitochondria
D. plastids
ANSWER: B (lysosomes)
38. One of the following habitats form the highest diversity of living species?
A. tropical rain forest
B. savannah grassland
C. desert
D. tropical forests
ANSWER: A (tropical rainforest)
39. Deficiency of protein in the diet of children manifest easily because
A. children do not store up protein efficiently
B. it is difficult for children to chew meat
C. protein supplies energy to the body
D. protein is responsible for growth and repairs
ANSWER: D ( protein is responsible for growth and repairs )
40. Growth response of a plant to light gradient is known as
A. nastic movement
B. geotropism
C. hydrotropism
D. phototropism
ANSWER: D (phototropism)